Vapise Vagus

Valmistuin joogaopettajaksi vuonna 2019 ja lopputyöni tein vagushermosta. Olen yhä tämän upean kiertäjähermon lumoissa. Tässä koottina lopputyöni tärkeimmät löydöksiä ja vinkkejä vagushermon aktivoimiseen.

Vagushermo lepohermostomme tärkein hermo, joka auttaa meitä rauhoittumaan ja palautumaan ja pysymään tasapainoisena. Pitkittyneen stressin myötä myös vagushermo väsähtää eikä jaksa toimia enää optimaalisesti ja sen seurauksena hermostomme menee epätasapainoon ja palautuminen ei enää toimi optimaalisesti.

Onneksi vagushermoa voi herätellä ja aktivoida itse monin eri keinoin ja aktivointi konstit on jokaisen ulottuvilla. Luulenpa, että vagushermo on keksinyt hyvän elämän salaisuuden ja paljastan tässä nyt vagushermon reseptit onnellisuuteen: hengitä, lepää, laula, rakastele, kurlaa, mantraa, naura, tärise, joogaa, mene metsään, meditoi, vietä aikaa ystävien kanssa, harjoita myötätuntoa ja pulahda avantoon.

Vagushermo


Vagushermo näkyy kuvassa keltaisella.

Vagushermo (lat. nervus vagus) eli vaeltajahermo/kiertäjähermo on 10:s aivohermo 12:sta  aivohermosta.
Vagushermo välittää signaaleja aivorungosta sisäelimiin ja se toimii myös toisinpäin välittäen kehon signaaleja sisäelimistä ja suolistosta aivoille. Vagushermo alkaa ydinjatkeesta ja ulottuu päästä aina suolistoon asti ja on nimensä mukaisesti kiertynyt useimpien sisäeliminen ympärille. Vagushermo on tärkein parasympaattinen hermomme. Se säätelee lepohermostoamme mm. sydämen ja suoliston toimintaa ja hengitystä.

Vagushermon toiminta

 • Immunologinen: vagushermo säätelee elimistön immuunipuolustuksessa tarvittavan PCTR1:n tuotantoa, joka auttaa valkoisia verisoluja tappamaan tunkeutuvat bakteerit.
 • Parasympaattinen: Hidastaa sydämen toimintaa ja hengitystä sekä lisää mahahapon eritystä.
 • Luustolihasten ohjaaminen muun muassa suussa, esimerkiksi puheen tuottamiseksi.
 • Ääntöväylän lihasten stimulointi ja viestinnän helpottaminen. Vagushermon haara kurkunpäähermo, hermottaa suurinta osaa kurkunpään lihaksista.
 • Tuntoaistimusten välittäminen mm. korvalehdestä ja korvakäytävästä.
 • Yhteys aivokuoren tuntoalueisiin ja tunneaivoihin, ja vaikuttaa näin tunto- ja tunnekokemuksiin sekä sisäelimistä tuleviin ärsykkeisiin.
 • Herkkyyden antaminen.
 • Hengityksen säätely.
 • Kivun hallinta.
 • Oksitosiinin tuotannon stimulointi (rakkauden/äidillisen siteen muodostumisen hormoni).
 • Maksan ja haiman toiminnan säätely.
 • Solujen uudistumista.
 • Orgasmi. Lähettää signaalin kohdunkaulasta, kohdusta ja emättimestä aivoille osana lukemattomia muita hermopäitä ja hermoja.
 • Lisäksi vagushermolla on vielä tämä hauska tehtävä, se laittaa lopun hikalle.

Vinkkeja vagushermon aktoivointiin

1. Hengitys harjoitukset
Palleahengitys sekä Brahamari pranayana toimivat hyvin vagushermon herättälyyn.

2. Meditointi, rentoutushetket ja yoganidra harjoitukset
Lattialla makaaminen maadoittaa ja rentouttaa jos meditointi tuntuu alkuun vaikealta.

3. TRE-stressinpurkumenetelmä
TRE-menetelmä (Stress, Tension and Trauma Relasing, Exrecises) on kehon luonnollinen tapa purkaa kehosta jännitystä ja stressiä. TRE tärinä poistaa jännityksiä ja traumoja kehosta hallitusti vähän kerrallaan, siten kun ihminen on valmis vastaanottamaan.

4. Jooga

Jooga hoitaa kehoa ja mieltä ja auttaa rahoittamaan. Vagushermoa aktivoi erityisesti kaulan etupuelen ja niskan venytykset ja suolistoa aktivoivat liikkeet kuten eteentaivutus seisten (pystyrentoutus), alaspäin katsova koira ja istuen tehdyt rangan kierrot.

5. Mantrat,  hyräily, kurlailu, ng-äänne ja musiikki
Vagushermo on yhteydessä äänihuuliin ja kurkun takana oleviin lihaksiin. 
Hyräily, kurlailu tai esimerkiksi ng-äänteen tekeminen aktivoivat vagushermoa.

6. Sound Healing ja äänimaljahoidot
Harmoonisten äänien kuuleminen rauhoittaa. Maljojen tuottama äänivärähtely aktivoi vagushermoa ja vaikuttaa myös aivoaaltoihin siten, että ne laskevat beta taajuksilta alfa taajuksille unen ja valvetilan rajamaastoon.

7. Myötätunto itseä ja toisia kohtaan
Suomalaisia pidetään empatiaköyhänä kansana ja kansakuntamme on sanottu sairastavan myötätuntovajetta. Myötätunto on taito jota voi harjoittaa. Kiitollisuusharjoitukset on oiva konsti harjoittaa myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan.

8. Luonto

Luonnossa liikkuminen rahoittaa meitä luontaisesti. Luonnossa liikkumisen ja metsän terveysvaikutuksista tutkittua tietoa on paljon saatavilla. Luonnossa liikkuessa verenpaine ja syke laskee itsestään ja lepohermosto aktivoituu.

9. Kävely, pilates, Tai Chi, Qi Gong
Rauhallinen liikunta, kuten kävely, on myös hyvä vaihtoehto. Metsä rauhoittaa luontaisesti, joten paras paikka on kävellä metsässä, rannalla tai puistossa. Itämaiset harjoitteet tekevät hyvää sekä keholle että mielelle.

10. Ravinto ja ruokarytmi
Suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa mm. ravinnolla ja ruokarytmillä. Säännöllinen ruokarytmi ja ruokailuvälit antaa parasympaattiselle hermoselle aikaa sulatella aterian ja pitää vagushermon aktiivisena. Napostelu rasittaa haiman ja insuliinin tuotantoa, laittaa suolisto tekemään töitä kellon ympäri, jolloin vagushermo väsähtää.

11. Hyvät ihmissuhteet
Hyvillä ihmissuhteilla on iso merkitys terveyden kannalta. Hyvät suhteet ovat turvallisia ja niissä voi olla läsnä rennosti ja omana itsenään.

12. Nauru

Nauru on todella hyvä keino rentouttaa keho ja stimuloida vagushermoa.
Pidä hauskaa ja jos se ei luonnistu, niin kokeile naurujoogaa jossa nauru tarttuu väkisin.

13. Seksi ja orgasmit
Hyvä seksi ja orgasmi vapauttaa hyvänolon hormooneja kehoon. Se auttaa lantionseudun veronkiertoon ja lonkankoukistajia rentoutumaan. Orgasmin aikana vagushermo lähettää signaalin kohdunkaulasta, kohdusta ja emättimestä aivoille osana lukemattomia muita hermonpäitä ja hermoja.

13. Avanto ja kylmät suihkut
Nopeat kylmäaltistukset stimuloivat vagushermoa. Avantouimarit tietävät, kuinka raukea ja hyvä olo avantoon pulahtamisen jälkeen tulee. Avantoa karttavat voivat toteuttaa kylmäaltistuksen esim. huljuttamalla kasvoja ja ranteita kylmässä vedessä, ottamalla kylmän suihkun tai kostuttamalla kylmällä pyyhkeellä kaulaa.

Vapise Vagus touhupäivä

Joogaopettaja ystäväni Tarjan kanssa ollaan pidetty Vapise Vagus päiviä säännöllisesti vuodesta 2020 vuodesta. Tämän touhukkaan päivän aikana joogailaan, pulahdetaan kylmään veteen, tehdään TRE- ja hengitys harjoituksia, rentoudutaan äänimaljojen tahtiin ja tutustutaan kiehtovan vagushermon kiemuroihin syvemmin.

Ota yhteyttä jos haluat yksityisvalmennusta tai järjestää kanssani tyky-/ hyvinvointipäivän vagushermon aktivoinnin merkeissä.Rullaamalla kuntoon

Aiemmassa Faskiat iskuun! -blogitekstissä tarjosin yhdelle innokkaalle testaajalle ilmaisen ohjelman ja testit. Ehdokkaiden joukosta testiasiakkaaksi valikoitui Pilvi, joka liikkuu luonnostaan paljon ja monipuolisesti.

Moni himoliikkuja käyttää aivan liian vähän aikaa kehonhuoltoon ja palautumiseen. Siksi oli mielenkiintoista nähdä, millaisia tuloksia valmiiksi hyvässä kunnossa ollut Pilvi saisi rullaamalla ja liikkuvuutta parantavilla harjoituksilla.

Tein Pilville liikkuvuustestit ennen ja jälkeen testijakson. Testitulosten pohjalta räätälöin hänelle täsmäohjelman korjaamaan kehon puolieroja ja parantamaan liikkuvuutta. Lopputestauksen mittaustulokset osoittivat, että huikeaa kehitystä tapahtui. Numeraalista tietoa mielenkiintoisempaa on antaa Pilville aiheesta puheenvuoro:

Kivut ja kireys kuriin 2 kuukaudessaPilvi_liikkuvuustesti

Sovimme Sinin kanssa, että rullaan 5 kertaa viikossa ja teen lämmittelyjä hänen laatimansa ohjelman perusteella 2 kuukauden ajan. Aluksi Sini mittasi liikkuvuuteni ja testasimme sopisivatko minulle nopeat vai hitaat rullausliikkeet.

Vanhat vammat ja rakenneviat (nilkka, olkapää, lonkka, polvi), jotka ovat kaikki vasemmalla puolella, vaikuttavat liikuntakykyyni. Erityisesti olkapää kipeytyy helposti, samoin kuin polvi, jossa on pysyvä rustovamma. Kivun takia jännitän ympäröiviä lihaksia ja niihin tulee jumeja. Testin alussa vasen olkapää oli kipeä.

Alkuun kävin kiipeilemässä sisällä 2-4 kertaa viikossa, jolloin oli helppoa lämmitellä ja rullata treenitiloissa. Olkapään kireys helpotti jo ensimmäisellä viikolla ja vaikutti huomattavasti liikkumiseen. Kotona oli hankalampi orientoitua rullaukseen, mutta huomasin pian, ettei siihen tarvitse käyttää paljoa aikaa ja että se korvaa suurimman osan venyttelyistä. Nopeat tulokset kannustivat myös panostamaan aikaa rullailuun.

Huomasin myös, että erityisen kipeitä alueita ei kannata kyhnyttää rullalla paljon; ne vain ärtyvät. Reisien sivulihakset olivat alkuun niin kireät, että rullailu sattui ja pystyin rullaamaan aluetta vain 1-2 kertaa keventäen painoa toisen jalan avulla. Jakson lopussa pystyin rullailemaan niitä niin paljon kuin huvittaa koko kehon painolla. Rullailussa havaitsi hyvin, kuinka kokonaisvaltaisia jumit ovat. Olkapään kipu johtuukin kireästä kylkilihaksesta jne.

Kuukauden kuluttua rullauksesta oli tullut jo tapa. Liikuin jaksolla 4-6 päivänä viikossa ja lajeina oli kiipeilyä, juoksua, surffausta, uintia, circuitia ja kävelyretkiä. Erilaiset lajit luonnollisesti ottivat eri lihaksiin, mutta oli hyvä rullata koko kroppa joka tapauksessa. Sisäkauden loputtua lämmittelyjä tuli tehtyä vähemmän, mikä on harmi.

Sovittu 2 kuukautta on ohi, mutta rullaan edelleenkin  ja raahaan rullaa mukanani, jos sitä ei ole muuten treenin jälkeen saatavilla. Erityisesti selän kiertoliikkeeseen ja käsivarsiin on tullut huimasti lisää liikkuvuutta. Kivuista ja kireyden tunteesta pääsee rullaamalla nopeasti eroon. Varsinkin olkavarsi pysyy terveempänä rullaamalla, koska en jännitä sitä enää.

Minulla on ollut taipumusta juoksijan polveen rustovamman takia. Rullauksen avulla olen saanut polven ja reiden alueen lihakset joustavammiksi ja palaudun nopeammin juoksun jälkeen.

Suosittelen rullausta lämpimästi kaikille, myös ei liikkuville. Kun on päivän kyhjöttänyt töissä paikallaan, on hyvä saada lihaksia pehmennettyä.

Pilvi

Kiitos Pilville osallistumisesta, testiraportista ja tunnollisesta kehonhuoltoharjoittelusta! Tuloksia saadaan aikaan ainoastaan säännöllisesti harjoittelemalla.

Ota yhteyttä, jos haluat sinulle räätälöidyn kehonhuolto-ohjelman.
Tarjoan 2 kk pakettia (sisältää 3 tapaamista: alkutestin, ohjelman läpikäynnin ja lopputestauksen) 250 € hintaan (sis. alv).

Faskiat iskuun!

Osallistuin joulukuussa 2015 Jukka Harjun luotsaamaan faskiakoulutukseen. Kurssilla tutkittiin kehon liikkuvuutta erilaisten testien avulla ja pyrittiin löytämään oikeat harjoitteet kehon puolierojen tai jumiutuneiden liikeratojen korjaamiseksi. Innostuin aiheesta todella paljon, siksi laitankin heti jakoon ensimmäiset oivallukseni ja oppini aiheesta.

Mitä ovat faskiat ja lihastoimintaketjut?
Faskiat ovat lihaskalvoja, jotka ympäröivät lihaksia, luita ja elimiä. Lihakset ovat yhteydessä toisiinsa kalvojärjestelmän kautta muodostaen lihastoimintaketjun.

Faskioiden tulisi olla joustavia ja elastisia. Faskioiden kireys vaikuttaa negatiivisesti mm. lihasten ravinnonsaantiin ja aineenvaihduntaan koko lihastoimintaketjun matkalta. Tällöin kroppa ei toimi kunnolla ja loukkaantumisvaara kasvaa. Kuona-aineiden kerääntyminen ja verenkierron hidastuminen aiheuttavat lihaksiin jännitystiloja ja lisäävät kipupisteiden muodostumista. Lihasten ja kalvorakenteiden toimintahäiriöt johtavat lopulta nivelten toimintahäiriöihin, vammoihin tai kroonisiin kiputiloihin.Lihastoimintaketjut

Lihastoimintaketjut:

 • Etuketju
 • Takaketju
 • Sivuketjut x 2
 • Diagonaaliketjut edessä x 2
 • Diagonaaliketjut takana x 2

Testaus + mittaus + optimointi = nopeampia tuloksia
Liikkuvuustestien avulla kehosta voidaan paikantaa lihasketjun kireydet ja heikot kohdat, asentovirheet sekä kropan puolierot. Testin pohjalta saadaan tietoa siitä, mitä kohtaa kehossa pitää vahvistaa ja mihin tarvitaan lisää liikkuvuutta. Sen pohjalta voidaan laatia yksilöllinen ohjelma täsmäliikkeineen sekä seurantasuunnitelma.

Lihastoimintaketjujen heikkoja kohtia vahvistamalla keho pyritään saamaan tasapainoon. Toimivalla, tasapainoisella ja liikkuvalla kropalla lihasten voima saadaan hyödynnettyä tehokkaammin, mikä auttaa parantamaan liikunnan tuloksia huomattavasti nopeammin. Kehon tasapainosta huolehtiminen ehkäisee myös revähdyksien, vammojen ja kipujen syntymistä.

Kehonhuoltoa istumatyöläisille, golfareille, aktiiviliikkujille ja huippu-urheilijoille
Harvalla meistä on täysin tasapainoisesti liikkuva ja toimiva keho, treenasi sitten paljon taikka vähän. Monet lajit – kuten tennis ja golf – ovat toispuolisia, ja paljon pelanneilla kehon puolierot korostuvat. Osa meistä liikkuu liian vähän tai yksipuolisesti. Osa taas treenaa liian lujaa ennen kuin kehon liikkuvuus ja tukilihaksisto ovat valmiina siihen. Istumatyöläiset vasta kovilla ovatkin, ihmiskehoa kun ei ole luotu istumiseen.

Pienetkin jumit voivat estää koko muuta kroppaa toimimasta optimaalisesti. Asento- ja ryhtivirheiden korjaamiseen sekä kipujen vähentämiseen on olemassa konsteja. Ne voivat olla hyvinkin simppeleitä, mutta tehoavat ainoastaan säännöllisesti tehtynä.

Koska jokainen keho on yksilöllinen, tarvitaan toimivimman metodin ja ohjelman löytämiseksi testaamista ja optimointia. Testitulosten pohjalta suunniteltua täsmäohjelmaa noudattamalla tuloksia saadaan nopeasti aikaan. Ohjelma voi sisältää esim. 5 täsmäliikettä, 5 päivänä viikossa, 5 minuutin ajan. Uusilla testauksilla tulokset saadaan todennettua. Keho on myös jatkuvassa muutoksessa ja saattaa tarvita hyvinkin erilaisia ohjelmia treenikaudesta riippuen.

Haluatko päästä testaamaan asiaa omakohtaisesti? Tarjoan yhdelle innokkaalle testaajalle ilmaisen testauksen ja ohjelman. Testiasiakkaana sitoudut tekemään sovitusti annetut ohjeet ja ohjelman, suorittamaan jatkotestin 2 kk kuluttua ja antamaan kokemuksistasi kirjallista palautetta. Ota yhteyttä: hc@sinikarttunen.fi ja kerro lyhyesti kuka olet, missä päin asut ja miksi olisit sopiva testihenkilö.

Kaikki muutkin testauksesta ja räätälöidystä ohjelmasta kiinnostuneet ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä. 3 ensimmäistä saa testauksen ja ohjelman alennettuun hintaan. Sen jälkeen testausta on saatavilla kiinteään hintaan erillisenä palveluna tai osana kokonaisvaltaista Health Coaching -pakettia.

 

Muutos. Tuska vai mahdollisuus?

Olen pitänyt itseäni aina varsin muutosmyönteisenä ja uuden kokeilijana. Tarkemmin katsottuna elämäni on ollut tosi stabiilia: asun synnyinlähiössäni, olen pelannut golfia 80-luvulta, olen ollut saman työnantajan palveluksessa 90-luvulta, hengannut saman miehen kanssa 90-luvun lopulta ja tärkeimmät lapsuuden- ja nuoruudenystäväni ovat yhä elämässäni mukana. Mutta kuinkas ollakaan, vuosi sitten löysin itseni keskeltä kriisiä uhkumassa muutosvastarintaa! Muutokset ovat mukavia, kun muutoshalu lähtee itsestä. Mutta kun elämään tuleekin isompia muutoksia pyytämättä, niin johan sitä muutosvastarintaa alkaa löytyä.

Muutoksesta on kirjoitettu paljon ja tässä muutamia osuvia kiteytyksiä:

MuutosSamalla toimintatavalla saa saman lopputuloksen.
Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu.
Muutosvastarintaa esiintyy aina.
Paikallaan pysymistä ei tarvitse johtaa.
Pelkkä puhe ei riitä. Muutos vaatii työtä.
Ihminen on laiska muuttumaan.
Muutos alkaa kriisistä. Muutos on hidasta.
Muutos tapahtuu epämukavuus
alueella ja siihen kuuluu kipuilua uuden ja vanhan toimintatavan välillä.

Muutokset tulee tehdä itse
Itse uskon vahvasti tähän: Elämä huolehtii murheista, ilot pitää itse keksiä. Mitä kekseliäämpi on, niin sen hauskempaa. Jos elämässä ei ole riittävästi iloa, tee jotain toisin ja tee asioita joista nautit. Ota selvää kuka olet ja mikä tekee sinut onnelliseksi.

Elämää ei voi ennakoida, mutta sopeutua täytyy tavalla tai toisella. Jos haluat olla vaikuttamassa oman elämäsi kulkuun, muutokset tulee tehdä itse ja viedä asioita haluttuun suuntaan. Jos valitset passiivisen sivustakatsojan roolin, tehtäväksesi jää sopeutua muiden tekemiin muutoksiin. Se on huomattavasti kivuliaampaa.

Hallittu muutos on omien arvojen mukainen
Helpointa on aloittaa itsestäsi. Omaan terveyteen ja hyvinvointiin voi vaikuttaa pienillä jokapäiväisillä valinnoilla. Pienillä toistuville teoilla on isot vaikutukset. Muutoksen tekeminen on mahdollista, kun muutoksia tekee hallitusti, yksi kerrallaan ja kun muutostavoite on omien arvojen mukainen. Ihminen toimii luonnostaan arvojensa mukaisesti, jolloin onnistuminen on helpompaa.

Muutokseen tarvitaan tahdonvoimaa, motivaatiota, tekoja ja toistoa, epäonnistumisia, onnistumisia, virheistä oppimista, kärsivällisyyttä. Ja aina vaan uudelleen yrittämistä.

Mikä on se muutos, jonka sinä haluat toteuttaa?
Osa meistä onnistuu tekemään muutoksia omin päin ja osa tarvitsee niihin tukea. Motivaatio- ja muutosvalmentajana tehtäväni on auttaa sinua onnistumaan ja pääsemään tavoitteeseesi. Onnistumisen myötä itsetuntemuksesi kasvaa ja valmennuksesta saamillasi opeilla ja työkaluilla voit jatkossa toteuttaa muutoksia omin päin. Hyvinvoivana ja hyväkuntoisena sinulla on voimia saada isompiakin muutoksia aikaan elämässäsi.

Olisiko sinulla aikaa voida loppuelämäsi hyvin? Mikä on se muutos, jonka sinä haluat toteuttaa? Määritä itsellesi selkeä, mitattava ja realistinen tavoite. Mieti yksi konkreettinen teko, jonka voit tehdä edistääkseesi tavoitetta.

Autan mielelläni muutoksessasi. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä sinulle sopivimmat konstit tavoitteittesi saavuttamiseksi.

Yogaia kokemuksia

Vihdoin suomalaisesta Yogaia-nettipalvelusta tuli iPadille sopiva applikaatio, jolloin livetunnit toimivat myös tabletilla. Tästä innostuneena viimeinkin pääsin kunnolla tutustumaan Yoogaian tarjontaan.

YoogaiaAi mikä ihmeen Yogaia? Yogaia on nettijoogaa (+ paljon muuta), jonka livetunneilla osallistujat saavat halutessaan henkilökohtaista ohjausta web camin kautta. Jos ei pääse livetunnille, voi katsoa tuntitallenteen kun itselle sopii.

Parin viikon kokeilun jälkeen uskallan jo lämpöisesti suositella palvelua. Tunteja löytyy moneen tarpeeseen, joogan lisäksi on mm. meditaatiota ja kahvakuulaa. Kotioloissa ja mökkeillessä joogaaminen on ollut yllättävän helppoa ja etenkin näin kesällä, kun salikortti on hyllyllä ja golfista paikat jumissa, tämä on ollut mainio lisä palautumiseen ja kehonhuoltoon.

Golfjooga-tunnilla sain liikunnan ja palautumisen lisäksi päänsäryn poistettua. Relaxing stretch avasi ihanasti rintarankaa, joka useimmilla toimistotyöläisille on jäykistynyt ja siten vaikuttaa ryhtiin ja koko olemukseen. Pilates sekä niska- ja selkäjumpat ovat auttaneet minua pitämään rangan kunnossa ja olen säästynyt hierojakäynneiltä.

Aion jatkossakin ottaa Yogaian käyttöön aina kesällä golfin tueksi. Ja jos en asuisi kuntosalin välittömässä läheisyydessä, olisi tämä päivieni pelastus. Työmatkailijoille, vuorotyöntekijöille, yh-vanhemmille, kotiäideille ja maalla tai pikkukaupungissa asuville tämä mahdollistaa treenaamisen koska vaan itselle sopii.

Tämän helpommaksi ei voi liikkumien ja itsestään huolehtiminen enää tulla. Tunteja löytyy suomeksi ja englanniksi ja tuntien pituus on 15-60 minuuttia. Lyhytkin säännöllinen treeni auttaa pitämään kivut poissa ja kropan ja mielen kunnossa. Hinnallakaan palvelu ei ole pilattu, joten nyt en keksi yhtään oikeaa enkä yhtään tekosyytä, miksi liikkuminen olisi vaikeaa tai mahdotonta.

Tästä linkistä pääset testaaman palvelua 14 päivän ajan ilmaiseksi!

Käyhän  testaamassa ja löytämässä omat suosikkilajisi ja -tuntisi.

 

Golfia ja kärrynpyöriä

Voiko ihminen rakastua urheilulajiin? Minulla rakkaus golfia kohtaan on kestänyt kohta 30 vuotta eli 3/4 osaa elämästäni. Alkuun kentällä nähtiin enemmän kärrynpyöriä ja vain muutama lyönti, nykyään toisin päin. En ole koskaan kokenut harjoitelleeni, olen vain nauttinut vihreän luonnon voimasta, pelannut ja kilpaillut rennolla asenteella.

Laji ja kanssapelaajat ovat olleet elämäni tärkeimmät opettajat. Ikimuistoisimmat kierrokset syntyvät, kun uskaltautuu vieraaseen ryhmään pelaamaan. Nimet voivat unohtua, mutta muistot hauskoista kierroksesta sekä uudet oivallukset itsestä, kaverista, elämästä ja golfista säilyvät.

Harvassa lajissa voi sujuvasti pelata eri ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa. Vuosien varrella pelikaverini ovat vaihdelleet 7-vuotiaasta 96-vuotiaaseen vanhukseen. Väitän, että siihen joukkoon mahtuu aika monenlaista Pirkkoa ja Jarkkoa, duunaria ja johtajaa eri puolelta Suomea ja maailmaa. Tämän valossa olen golfin myötä saanut opettajikseni  mahtavan kirjon ihmisiä.

Golf_HealthCoachYhteen golfkierrokseen mahtuu kaikki ne tunneskaalat, mitä yhden elämän aikana ehtii kokea. Oleellista ei ole kuinka peli kulkee, vaan se, kuinka omiin onnistumisiin ja epäonnistumisiin suhtautuu ja kuinka huomio pelikaverit. Golf on toiminut minulle aina terapiana, kun elämässä jokin on potkinut päähän. Kentällä ajatukset tuulettuvat ja murheet kutistuvat hallittavan kokoisiksi.

Golfin ideahan on hyvin simppeli: laittaa pallo reikään. Silti viimeiset 30 vuotta olen sujuvasti putannut ohi. Kuinka paljon mukavampaa peli voisi olla, jos puttaisinkin seuraavat 30 vuotta hyvin? Tiedän tarkkaan mitä se vaatisi: treeniä, tavoitteiden asettamista, suunnitelmallisuutta ja uudenlaista ajattelua.

Coachina autan sujuvasti muita kirjaamaan tavoitteensa ja miettimään pieniä askelia niiden saavuttamiseksi. Silti itseni kohdalla jahkailen ja pelkään. Tulisiko golfistani suorittamista ja vakavaa? Häviäisikö peli-ilo ja rakkaus lajia kohtaan? En haluaisi tuoda peliini vaatimuksia, suorittamista tai riittämättömyyden tunnetta. Golfkenttä on minulle rauhoitettu alue, jossa pomo, asiakas, lapsi, mies tai kukaan muukaan ei ole vaatimassa minulta mitään.

Vai olenko vain laiska ja piiloudun tämän keksimäni teorian taakse, jotta ei tarvitsisi vieläkään treenata? Testaan nyt coachausoppeja itseeni ja lupaan harjoitella lähipeliä kesän 2015 ja silti pelata rennosti pelistä nauttien. Tavoitteeni on tulla paremmaksi lähipelaajaksi ja saada hcp viimeinkin singeliksi.  Haastan samalla itseni tekemään kolmesta putista 10 punnerrusta ja yhdestä putista kärrynpyörän. Toivottavasti kärrynpyöriä nähdään pian yhtä paljon kuin lajia aloitellessani. Ja jos kesän mittaan tulee punnerrettua paljon, niin olenpahan loppukaudesta kovassa kunnossa. Kerron syksyllä, kasvoiko vain hauis vai tapahtuiko kehitystä hcp:ssäkin.

Kaipaatko sinä apua, tukea, motivaatiota muutokseen tai uusien tavoitteiden saavuttamiseksi? Mikä on sinun intohimosi tai addiktiosi? Hallitsetko himosi vai himo sinua? Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä sinulle sopivimmat konstit tavoitteittesi saavuttamiseksi.

Suolesta suollettua

No nyt päästään asiaan suolentoimintaan. Tästä lempiaheestani jaksan paasata ja innostua joka päivä monta kertaa. Sääliksi käy läheisiäni ja työkavereitani, joille aiheesta avaudun tiuhaan. Onnittelut teille kaikille, joilla homma rullaa kuten kuulukin eikä itsestään selvyydestä tartte pitää numeroa. Itse olen kamppailut 38 vuotta hitaan ja mutkikkaan suoleni ja vatsakipujen kanssa ja vasta reilu vuoden saanut homman jotakuinkin toimimaan. Mutta jotta homma ei pyörisi vain oman suolistoni ympärillä koitan tässä avata asiaa tieteen ja tutkimusten vinkkelistä.

SuolistoYLE Teemalta tuli hiljattain huikea tiededokumentti: ”Toiset aivomme”. Dokumentissa tutkijat kertoivat löytäneen toisen aivokeskuksemme suolistosta. Monet sairaudet ja jopa käytöksemme ja personallisuutemme saattavat olla suolistostamme johtuvaa. Fyysiseltä rakenteltaan aivot ja suolisto muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Molemmat ovat poimuisia, täynnä verisuonia ja hermosoluja ja sijaitsevat hermoston eri päissä. Ajattelu ja ruoansulatus ovat kaksi hyvin erillistä toimintoa, mutta yhteys niiden välillä on moniselitteinen mutta ilmeinen. Aivoissa ja suolistossa toimivat mm. samat välittäjäaineet, mutta ne vaikuttavat erilailla. Esimerkiksi serotoniini aiheuttaa aivoissa hyvään oloa ja vatsassa se rytmittää suolen toimintaa ja säätelee immuunijärjestelmää. 95% ihmiskehon serotoniinista modostuuu suolistossa ja kulkeutuu aivoihinkin, hypotalamukseen joka vaikuttaa ihmisen tunne-elämään. Entuudestaan tiedetään, että tunteet vaikuttavat vatsaan, mutta uutta tietoa on se, että myös vatsa vaikuttaa suoraan tunteisiin.

Suoliston toimitaan vaikuttavat suolistobakteerit ja mikrobit, joita voidaan kutsua ihmisen kolmanneksi aivoiksi. Suolisto on täynnä sekä hyviä ja huonoja bakteereja ja mikrobeja ja niiden hervoton määrä vaikuttaa suoraan myös käyttäytymiseemme. Yllättävä tutkimustulos saatiin hiirien käyttäytymisestä laboratoriossa, kun aggressiivisten ja rauhallisten hiirien suolistobakteerit vaihdettiin päittäin, aggressiivisista hiiristä tuli rauhallisia ja rauhallisista aggressiivisia.

Uutta tutkimusta ja löydöksiä tehdään jatkuvasti myös sairauksista, jotka vaikuttavat aivojen toimintaan ja saavat alkunsa suolistossa ja suolistobakteereiden aiheuttamista häiriöistä. Hyvä uutinen on se, että suoliston ronkkiminen ja tutkiminen on huomattavasti helpompaa kuin aivojen, joten aivosairauksien tutkiminenkin onnistuu jatkossa helpommin. Suolistoa voidaankin pitää ikkunana aivoihin. Suolisto tai suolistobakteereiden epätasapainosta on löydetty yhteyksiä mm. autoimmuunitautien syntyyn, allergioihin, masennukseen, ms-tautiin, ykköstyypin diabetekseen, lihavuuteen, chronin tautiin, parkinsonin tautiin, autismiin, nuha-kuume infektioihin ja moneen muuhun sairauteen ja uusia löydöksiä tehdään koko ajan.

Helmikuun 2015 Tiede lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli ”Matoja suoleen – terveys kuntoon”. Artikkelissa mainittiin myös autoimmuunitautien sekä suolistomatojen ja loisten puuttumisen yhteys. Maapallo näyttikin jakautuvan tarkalleen kahtia: maihin, joissa on autoimuunisairauksia paljon ja suolistoloiset puuttuivat ja toisinpäin maihin joissa ihmisillä suolistomatoja ja loisia, mutta ei autoimmuunisairauksia.

Kun suolisto voi huonosti, koko kroppa ja mielikin voi huonosti ja ajattelukaan ei toimi. Huonon ravinnon, sairastumisten, antibioottikuurien ja muiden lääkekuurien ansiosta suolen bakteeritasapaino voi joutua epätasapainoon ja huonojen bakteerien päätyessä valtaan ja hyvien mikrobien puuttuessa elimistö alkaa sairastella. Ruuansulatusongelmat vaikuttaa suoraan ihmisen kokonaisvointiin kun ruoka ei pilkkoudu ja sula kunnolla tai on ripulia, ravinnosta ei saada hyviä aineita talteen kehon ja solujen rakennusaineiksi ja näin ollen keho on alttiimpana sairauksille. Antibioottien ja lääkekuurien myötä suoliston kunto menee entistä huonommaksi ja sairastelukierre on valmis.

Toivoa antavaa tässä kaikessa jälleen kerran on se, että ravinnolla ja elintavoilla voimme vaikuttaa suolistoomme ja suolistobakteeriemme hyvinvointiin. Kun suolisto voi hyvin ihminenkin voi hyvin. Myös suolelle tulee tarjota virikkeitä siinä missä aivoillekin. Liiallisella smoothieiden litkimisellä suolisto voi laiskistua vaikka sisällöltään litku olisikin terveellistä. Monipuolinen laadukas ruokavalio sisältäen paljon kasviksia, kuituja, probiootteja ja hyviä rasvoja auttaa pitämään suoliston ja mielen kunnossa.

Mikäli suoliston hyvinvointi ruokavaliolla huolehtimalla ei kiinnosta, niin ei kun rohkeasti kokeilemaan uusia hoitomuotoja ulosteensiirtoa ja suolistoon istutettavia loisia ja matoja.

Vanha koira oppia uutta

Huippu-uutisia jokaiselle, joka haluaa oppia jotain uutta.

Olen aina luullut, että aivosolujen määrä määräytyy syntymähetkellä ja lapsuuden ja nuoruuden aikaisilla toiminnoilla voidaan vaikuttaa siihen kuinka aivoja aktivoidaan ja opitaan hyödyntämään. Aikuisena ja iän myötä aivosolut sitten rappeutuu ja tuhoutuu pikkuhiljaa ja ryyppäämällä tätä tuhoutumista voi omatoimisesti nopeuttaa. Kunnes luin Daniel Golemanin kirjan: Aivot ja tunneäly, Uusimmat oivallukset (2011) ja sain hillittömät kiksit neurosyntymästä. Itselleni asia oli totaalisen uusi, mullistava ja toivoa antava ja haluan jakaa tämän ilo uutisen kaikille.

OppivatAivotNeurosyntymä: Aivoissamme syntyy joka päivä 10 000 uutta kantasolua, jotka jakautuvat kahtia. Toisesta tulee emälinja, joka jatkaa kantasolujen valmistamista ja toinen puoli vaeltaa sinne kohtaa aivoja missä sitä tarvitaan. Aivosolu päätyy sinne kohtaa aivoja missä aivosoluja tarvitaan  uuden tiedon tai taidon oppimiseen. Seuraavien 4 kuukauden aikana tämä uusi aivosolu muodostaa noin 10 000 uutta yhteyttä muiden aivosolujen kanssa ja muodostaa näin uuden hermoverkoston.

Tämän valossa muutos ja uuden oppiminen on mahdollista kenelle vain ja koska vain. Ongelma on se, että olemme laiskoja ja uuden taidon tai tiedon harjoittaminen vaatii meiltä työtä, toistoa ja ponnistelua. On helpompi tehdä asiat niin kuin aina on tehnyt. Mahtaa turhauttaa tuota uutta innokasta aivosolua vaellella sellaisen henkilön päässä, joka haluaa pysyä mukavuusalueella eikä anna uuden aivosolun päästä verkostoitumaan ja luomaan uutta.

Toinen lohduttava tieto murrosikäisten vanhemmille, että lapsen aivoissa tapahtuvat rakenteelliset muutokset ovat syynä nuoren käyttäytymisen muutokseen ja mahdolliseen velttoiluun. Syy ei siis ole yksin hormonien. Murrosiässä aivot käyvät läpi radikaalin muutoksen ja hetkellisesti lapselle luontainen kekseliäisyys, luovuus ja innokkuus katoavat. Syntyessämme meillä on enemmän aivosoluja kun tarvitsemme ja murrosiässä kadotamme ne turhat aivosolut, joita emme ole käyttäneet. Aivot on se kehon osa, joka valmistuu anatomisesti viimeisenä. Muutokset käyttäytymisessä, ajattelussa ja reagoinnissa johtuvat aivojen eri kehitysvaiheista.

Neurosyntymän ansiosta aivomme kehittyvät läpi elämän ja uudistuminen, oppiminen ja muutos on kaikille mahdollista. Poisoppiminen vanhasta on mahdotonta, koska aivomme tallentavat kaiken opitun talteensa, mutta uusia parempia tapoja ja oppeja voi aina opetella vanhojen mallien päälle ja omilla valinnoilla vaikuttaa miten ja mihin suuntaan halua kehittyä.

Jiihaa ja kippis neurosyntymälle ja jatkuvasti uudistuville aivoillemme ja uuden oppimisen mahdollisuudelle!

Sairautta vai terveyttä?

Sairastuminen harvoin tapahtuu täysin yllättäen. Tapaturmat ovat asia erikseen, mutta useinmiten sairaus tai terveys on seurausta pitemmällä aikavälillä tapahtuneista asioista, jotka joko lisäävät tai horjuttavat mielen ja kehon tasapainoa. Arki ja joka päiväiset pienet tekomme ja valintamme vaikuttavat siihen kuinka hyvin meillä menee nyt ja hetken päästä. Olemmeko menossa kohti sairautta vai terveyttä? Jokaisella pienellä valinallamme on merkitystä. Voimme vaikuttaa joko hyvään suuntaan tai huonoon suuntaan. Muutos ei tapahdu heti eikä yksittäisellä valinnalla tapahdu muutosta suuntaan tai toiseen, mutta oikeanlaisilla valinnoilla syntyy ajan kanssa hyvää ja hyvinvointi kylvää puolestaan lisää hyvää ympärillemme. Sama pätee toisinpäin. Jokainen hetki on valinnan paikka. Valinta on sinun. Usein nopein ja helpoin nautinto ei ole se paras ratkaisu. Jos pystyt miettimään askelen pidemmälle ja pohtimaan lisääkö vai viekö se energiaasi, pitäisi päätöksenteon olla helppoa.

Onnellisuus_on_valintaKasviksia vai ranskanperunoita? Lenkille vai sohvalle? Vettä vai olutta? Hedelmä vai karkkipussi? Iloa vai valitusta? Rentoutua vai stressata? Unta vai valvomista?Leffaan vai baariin?

Aina ei ole valinnanvaraa mutta useinmiten on. Kokeilemalla ja itseään kuuntelemalla oppii löytämään itselleen toimivammat vaihtoehdot. Nopeimmat ja helpoimmat nautinnot eivät yleensä tuota pitkäaikaista tyydytystä. Aidot iloa ja ja terveyttä edistävät asiat vaativat alkuun hiukan ponnistelua. Niiden omaksuminen osaksi arkea valinta kerrallaan palkitsee ja muodostaa toistamalla elintavan, joka lisää onnellisuutta, terveyttä ja hyvinvointia.

Kaikkea ei kannata muuttaa kerralla. Pysyviä muutoksia saadaan parhaiten aikaan tuomalla pieniä hyviä juttuja arkeen lisää yksi kerrallaan ja antaa huonojen väistyä itsestään.

Myöskään liiallisella nipottamisella ja nautinnoista kokonaan kieltäytymällä ei saadaan pysyviä ja hyviä tuloksia aikaan. Kieltäytymisen sijaan suosittelen sallivaa ja positiivista asennetta itseään, toisia ja omia valintoja kohtaan.

Nautitaan valinnanvapaudestamme ja tehdään hyviä valintoja turhia stressaamatta!